Nel Schalk (61) is op 9 maart precies 40 jaar werkzaam op Daltonschool De Poorter in Gorinchem. (Foto: Eline Lohman)

Nel Schalk (61) is op 9 maart precies 40 jaar werkzaam op Daltonschool De Poorter in Gorinchem. (Foto: Eline Lohman) 

bron: Gorcumse Courant (woe. 20 feb. 2019)

'Kinderen basis voor later meegeven'

Door Eline Lohman

GORINCHEM – Toen Nel op De Poorter – een school van Stichting OVO - begon, nog in het oude gebouw op diezelfde locatie in de Schepenenstraat, kregen nog maar weinigen een baan in het onderwijs.
Tegenwoordig is dat wel anders, vertelt Nel, nu het onderwijs zit te springen om personeel.
Voor haar begon haar Poorter-verhaal met 'een poosje invallen'. Daarna kreeg Nel een vaste baan op de Gorcumse basisschool.
Groep 3, groep 3/4, de kleuterklassen, bijspringen bij groep 7 als een collega ziek was – voor alle groepen heeft zij wel eens gestaan.

"Het leukst vind ik groep 3. Vanwege het enthousiasme. Op die leeftijd leren kinderen heel snel en zie je gauw resultaat. Je kunt kinderen echt vormen. De ouders zijn ook heel trots.
Natuurlijk is het een intensieve groep om les aan te geven, want je moet overal bovenop zitten bij kinderen van die jonge leeftijd, maar het is heel dankbaar werk. Je geeft kinderen een basis voor later, voor de rest van hun onderwijsleven."

Dit schooljaar heeft Nel geen vaste groep, onder meer doordat zij ook intern begeleider is. Die afwisseling van voor de klas staan en zogenoemde zorgkinderen begeleiden, vindt zij geweldig. "Prachtig om met kinderen te werken die extra aandacht nodig hebben. Dat ik daarnaast ook nog gewoon voor de klas sta en daar ondanks de drukte in de klas rust in vind, geeft mij een mooie afwisseling. Het maakt het dynamisch en daardoor doe ik dit werk al 40 jaar met veel liefde.
De omgang met de kinderen, het zien van blije gezichtjes, de ouderbetrokkenheid die nog altijd groot is en niet te vergeten het fijne team van collega's waaronder een aantal nog uit de beginjaren: het zijn allemaal punten die ervoor gezorgd hebben dat die 40 jaar voor mijn gevoel zó voorbij zijn gevlogen."

De Poorter is een vertrouwde plek voor Nel. Natuurlijk zij er talloze kinderen voorbij gekomen in die jaren. "Ik heb meerdere generaties in de klas gehad. Mooi om mee te maken. Ik vind het leuk om oud-leerlingen terug te zien in hun beroep; dat maakt me echt trots.
Uiteraard maak je ook vervelende dingen mee, zoals wanneer oud-leerlingen overlijden… In ieder geval is mijn werk nooit saai geweest.
Ieder kind is anders en zelfs iedere Sinterklaasviering is anders, doordat we ervoor zorgen dat de goedheiligman ieder jaar op een andere manier de school binnenkomt. Nog een paar jaar en dan stop ik ermee, maar voor nu kijk ik met heel erg veel plezier terug op die 40 jaar."